JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En offiser og en tillitsmann

LO Stat

En offiser og en tillitsmann

TRER AV: Egil André Aas er inne i sine siste uker som LO Stat-leder etter over 30 år som heltidstillitsvalgt.

TRER AV: Egil André Aas er inne i sine siste uker som LO Stat-leder etter over 30 år som heltidstillitsvalgt.

Ole Palmstrøm

Etter over 30 år i sentrale tillitsverv, skal Egil André Aas gå av om få måneder. Men han har ikke satt fram gyngestolen ennå.

anders@lomedia.no

For tre tiår siden gikk Egil André Aas inn dørene i Møllergata 10 for å bli rekrutteringssekretær i (det som da het) Norges offisersforbund (NOF) Om noen måneder går han ut den samme døra, som avgått leder i LO Stat. Veien oppover til forbundsleder i NOF, og de siste år som leder i LO Stat, har gitt ham mye, men nå er det slutt.

Aldersgrensen er nådd, og snart blir han pensjonist. Men det er ikke snakk om å sette fram gyngestolen.

– Jeg kjenner meg for godt til at det ikke vil gå bra. Jeg må gjøre noe. Setter du deg i gyngestolen går det raskt nedover, sier han.

Det blir nok mer av både fiske og jakt, og han stiller seg til disposisjon om noen vil bruke ham. Men nå skal han se hva annet livet har å by på. Han forteller at han har hatt gode kamerater som har stått på for fullt, for så å plutselig gå bort. Det gjør inntrykk

– Jeg har lyst til å utforske hva denne tilværelsen kan by på og ikke være styrt av kalenderen. Det er greit å ikke skulle være på valg hvert fjerde år og ikke være tilgjengelig 24/7, sier han.

– Ikke minst har jeg behov for å takke familien, spesielt konen min, som har gitt meg mulighet til å kunne få gjennomføre den reisen jeg har vært igjennom, legger han til.

MILITÆR: Aas gikk krigsskolen, og var troppsjef og kvartermester før det ble tillitsverv på heltid.

MILITÆR: Aas gikk krigsskolen, og var troppsjef og kvartermester før det ble tillitsverv på heltid.

Sissel M. Rasmussen

Oppturer og nedturer

Etter å ha gått Krigsskolen, ble det ganske raskt tillitsverv i Offisersforbundet. Og «vipps», så var 30 år gått. Han sitter igjen med mye.

– Jeg sitter igjen med alle de fantastiske folkene jeg har blitt kjent med, både tillitsvalgte, medlemmer og de på arbeidsgiversida. Og nå sist den fantastisk dedikerte gjengen av valgte og ansatte i LO Stat, som det har gitt meg mye glede å lede, sier han.

Aas ble valgt til leder i LO Stat rett etter at tariffavtalene i staten ble splittet opp for første gang, ved at Akademikerne fikk en egen avtale. Nærmest et sjokk i tariffsammenheng. Dette spørsmålet har preget Aas’ tid som LO Stat-leder. Han håper den situasjonen snart blitt avsluttet.

– Det er så urimelig, at folk får forskjellig lønn med samme ansvar, utdanning og oppgaver. Det var derfor vi prøvde å ta på oss «voksenhatten» i årets oppgjør, for å få samlet dette, sier han.

Da han tok over LO Stat, var det ett år igjen til stortingsvalget der Høyre skulle ut av regjeringskontorene. Meningsmålingene garanterte nærmest et skifte. Men kollapsen for spesielt Ap i innspurten mot valgdagen, ga fire nye år til Erna Solberg og co.

– Den valgvaken er noe av det tyngste jeg har opplevd i denne perioden, innrømmer han.

En av de store oppturene, var sykehusstreiken i 2019. Der var hovedkravet at de ansatte skulle få opptjening av pensjon fra første krone. Før den tid måtte man ha minst en 20 prosent stilling for å tjene opp pensjon. Streiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd av Høyre-regjeringa, men Rikslønnsnemnda dømte i favør av arbeidstakerne, og dermed fikk alle full pensjonsopptjening.

– Det var en stor seier, konstaterer Aas.

Med ostehøvelkutt og tøff motpart i tarifforhandlingene, ble det en krevende første periode i lederstolen. Men han er fornøyd med hvordan partene klarte å samhandle gjennom pandemien og i tiden etterpå. Regjeringsskiftet kom også til slutt i denne perioden.

– Pandemien har vist hvor viktig staten er. For å stille opp når det trengs. Det må vi ikke glemme.

VALGT: I 2016 vant Egil André Aas kampen om ledervervet i LO Stat, og tok imot applausen på representantskapsmøtet på Gol.

VALGT: I 2016 vant Egil André Aas kampen om ledervervet i LO Stat, og tok imot applausen på representantskapsmøtet på Gol.

Ole Palmstrøm

Jobbet for beredskapen

Med bakgrunn fra Forsvaret og tillitsverv for offiserene, har han vært vitne til og opplevd nedbyggingen – og nedprioriteringen – av Forsvaret etter den kalde krigen. Helt til det plutselig snudde i februar 2022. Han fikk plass som LOs medlem i Forsvarskommisjonen, som avleverte sin rapport i mai i fjor. Han sier at kommisjonsarbeidet ytterligere styrket hans overbevisning om at satsingen som nå kommer i Forsvaret er nødvendig. 

– Nå er fokuset på Forsvaret, men fokuset på beredskap handler om mye mer enn krig.

Han er glad for at det blir en stadig større aksept for at Norge også må bygge opp totalberedskapen. Aas har jobbet med dette helt siden tiden som NOF-leder. Viktigheten har bare blitt tydeligere i tiden som leder i LO Stat.

– Vi ser alt knyttet til strøm, vann, ras, skred og mer vill natur, som viser at vi trenger en overordna langtidsplan for beredskap, og at vi ser helheten i det hele. Vi må slutte å snakke om «oss», men «vi»!

Aas går av midt i en av de mest dramatiske periodene i LO Stats 85 år lange historie. LO har vedtatt å dele LO Stat i to, og den prosessen skal pågå fram til 1. januar 2026. Det gir mange uavklarte spørsmål.

Samtidig er tariffoppgjøret i staten helt uavklart. Det skal behandles midt i november, og Aas er arbeidstakerrepresentant i nemnda som avgjør tvistene. Rett etterpå samles representantskapet til LO Stat i forbindelse med Kartellkonferansen, der den nye lederen skal bli valgt.

– Det kan jo hende at jeg går inn i representantskapet og vet hva konklusjonen blir – uten å kunne si noe om den, spekulerer han.

Aas har vært kritisk til delingen som er vedtatt, men håper og jobber for at det skal bli et godt resultat likevel.

– Jeg mener jo at dette ikke er en klok løsning. Staten og Spekter, mener jeg, hører hjemme under den nære paraplyen LO Stat. Men jeg skal gjøre det jeg kan for at resultatet av vedtaket i sekretariatet skal bli bra, sier han.

Når LO Stat skal konsentrere seg mer om statlig tariffarbeid helst bør være flere folk.

– Det er viktig at vi ikke kommer i en situasjon der LO Stat ikke er bemanna godt nok til å håndtere utfordringene som kommer, og kan tenke langsiktig og strategisk, påpeker Aas.

MOTPARTER: Det har blitt mange møter mellom Egil André Aas og personaldirektør i staten, Gisle Norheim (t.v).

MOTPARTER: Det har blitt mange møter mellom Egil André Aas og personaldirektør i staten, Gisle Norheim (t.v).

Ole Palmstrøm

MEKLING: Statsoppgjøret har havnet hos Riksmekleren nesten hvert år i Aas’ tid som leder. Her fra vårens dramatiske oppgjør.

MEKLING: Statsoppgjøret har havnet hos Riksmekleren nesten hvert år i Aas’ tid som leder. Her fra vårens dramatiske oppgjør.

Ole Palmstrøm

Ærefullt oppdrag

Det har ikke vært noe tema for Aas å sitte en periode til.

– Jeg tror åtte år er lenge nok og heller ikke for kort. En organisasjon trenger nye tanker og ideer, og kanskje spesielt i den perioden LO Stat skal inn i, sier han.

Han mener det har vært en stor ære å få lede både NOF og LO Stat. Aas synes de har fått til mye i hans tid. I tillegg til tariffarbeidet er han opptatt av skoleringen LO Stat har drevet. Det er alt fra kurs for tillitsvalgte til toppskoleringen, hvor det nå er på plass et eget mastergradprogram som mange tillitsvalgte har fått muligheten til å ta – kostnadsfritt.

– Det er jeg stolt over. Det at det stilles krav til formell kompetanse og at dette har blitt forsterket de siste årene, har vært viktig å ta på alvor. Jeg tror ikke dette vil endre seg, så at LO Stat bidrar med dette tilbudet, mener jeg er et steg for framtida, sier han.

På vei ut døra, tror Aas at LO gjør lurt i å samle kreftene mer om utviklingen i offentlig sektor, både stat og kommuner. Han tenker på tariffpolitikk først og fremst, men også en rekke andre temaer som han mener er lurt å se i sammenheng.

Dessuten minner han om det helt grunnleggende:

– Vi må aldri glemme at vi har en grasrot. Medlemmene er grunnlaget for at vi er til, uten dem er vi ingenting!

TIL FJELLS: Kartellkonferansen har vært et fast punkt hver november, og Aas har ønsket velkommen både statsråder, statsministre og en rekke andre.

TIL FJELLS: Kartellkonferansen har vært et fast punkt hver november, og Aas har ønsket velkommen både statsråder, statsministre og en rekke andre.

Ole Palmstrøm

Det er greit å ikke skulle være på valg hvert fjerde år også. Og ikke være tilgjengelig 24/7

Vi må ikke glemme at vi har en grasrot. De er grunnlaget for at vi er til.

Egil André Aas (58)

LO Stat-leder fra 2016.

Leder i Norges offisers- og spesialistforbund fra 2010.

Var nestleder, sekretariatsleder og forbundssekretær i NOF mellom 1992 og 2010.

Har befals- og krigsskole fra Forsvaret og tjenestegjorde som troppssjef og kvartermester.

04.10.2024