nina.hanssen@lomedia.no
I dag sitter 3400 innsatte i San Quentin State Prison. Det er like mange som i hele Norge. Dette er det eldste fengselet i California og åpnet i 1852. Californias guvernør Gavin Newsom (Demokratene) har lenge hatt et mål om å endre fengselssystemet i delstaten. Planen er å innføre et rehabiliteringsprogram inspirert av norsk kriminalomsorg. Nå har han økt tempoet for å omgjøre fengselet før slutten av hans valg periode.
SATSING: Det gamle industribygget «Nr 38» er revet for gi plass til et rehabiliteringssenter der de kan praktisere normaliseringsprinsippet i det kjente fengselet utenfor San Francisco.
Nina Hanssen
Væpnet til tennene
– Så du kommer fra Norge. Har du med deg våpen? spør Kevin M. Healy, før vi kjører inn porten til det berømte fengselet utenfor San Francisco.
Healy har lang militær erfaring og har jobbet elleve år i etaten. I tillegg bruker han tid på fagforeningsarbeid og frivillig innsats.
Før vi slipper inn får vi klare instruksjoner om hvilke klær man kan ha på seg.
– Hvis alarmen går og en fange mangler, må alle innsatte legge seg ned på bakken, unntatt de rundt 274 som har nedsatt hørsel eller er døve. De har andre farger på sine klær, sier Healy.
Gjør man ikke det, kan man bli skutt av sikkerhetsfolkene der oppe, sier han og peker opp på muren der tungt bevæpna vakter patruljerer.
Til daglig jobber Healey som opplæringsansvarlig ved Correctional Treatment Center (CTC-sykehuset), som ligger inne i fengselet. Der gir han opplæring til både medisinsk personell og de som jobber med sikkerhet.
Østblokken, avdelingen for dødsdømte, huser injeksjonskammeret der henrettelser tidligere ble utført. Den demokratiske guvernøren har full gass på å få gjennomført det han kaller California-modellen, som handler om en mer human soning med fokus på rehabilitering. Dødsstraff er ikke forenelig med dette. Modellen bygger på dynamisk sikkerhet, normaliseringsprinsippet, kollegastøtte og det å skape trygghet og åpenhet for alle.
– Det er kjempebra at vi skal lære fra norsk kriminalomsorg, men det ingen tryllestav som kan fikse dette over natta. Vi må få antall ansatte opp og antall innsatte ned slik at vi har mulighet til å bygge gode relasjoner, sier han.
ILDSJEL: Fagforeningsleder Kevin M. Healy har tro på bedre forhold både for ansatte og innsatte i San Quentin-fengselet.
Nina Hanssen
Hundetrening
I det gamle bygget finnes det en liten avdeling der innsatte får mulighet til å trene opp hunder. De innsatte har små balkonger utenfor cellene der hundene kan bevege seg. Det er også lov å ha hundene med seg inn i cella på natta.
– Dette er min andre hund, og det har gitt meg håp og fremtidstro. Jeg har fortsatt sju år igjen, men når jeg kommer ut skal jeg jobbe med hunder, sier en innsatt vi prater med.
Alle gleder seg til det gamle industribygget, «Nr. 38» skal gjenoppstå midt på plassen. Det skal være starten på en ny tid og bli et sted for verdighet, tilheling, vekst og transformasjon. Et sted der alle kan føle mer normalitet.
Etter inspirasjon fra Norge skal de lage grønne uterom med bord og stoler. Inne blir det kafé, butikk og klasserom med digital infrastruktur. Det skal være et sted der folk kan møtes. Her skal de innsatte få tilbud om jobb, studieplass eller andre meningsfylte oppgaver.
Tøft for de ansatte
San Quentin fengsel har stor gjennomtrekk blant sine ansatte. Ifølge vår guide slutter rundt 84 kolleger hvert år. I USA har fengselsbetjenter større risiko for kroniske sykedommer, og mange sliter med angst, depresjon og selvmordstanker. 31 prosent i denne yrkesgruppen har PTSD og lever i gjennomsnitt 14–21 år kortere enn andre yrkesgrupper.
I California-modellen legges det vekt på at ansatte skal få bedre fysiske arbeidsforhold og steder der de kan spise, slappe av eller komme seg etter tøffe tak med innsatte. Hvis de ansatte ikke er uthvilt eller opplagt, blir det også vanskelig å hjelpe de innsatte med rehabilitering.
NYBYGG: Nå begynner det nye rehabiliteringssenteret som skal inneholde elementer i Californiamodellen å reise seg. Her er planene å lage butikk, cafe, restaurant og andre fellesrom for å skape en mer normal tilværelse.
Nina Hanssen
Bor på parkeringsplassen
Healy forteller at de kun har rimelige boliger utenfor porten til rundt 100 ansatte og deres familier. De fleste har ikke råd til å bo i det dyre Bay-området utenfor San Francisco. For å slippe å dagpendle, har mange derfor kjøpt biler de kan sove i mellom vaktene. På parkeringsplassen utenfor fengselet er det nesten en hel trucklandsby – uten fasiliteter.
– Vi mister en del nyansatte som opplever at det blir slitsomt med lange vakter og lang pendlevei hit, sier Healy.
Samarbeid med Norge
Healy synes det er fint å høre om norsk kriminalomsorg. At fengselsbetjenter ikke bærer våpen, og at innsatte har samme rettigheter som alle andre borgere, overrasker han.
Tom Eberhardt leder samarbeidsprosjektet mellom KDI og Amend (Universitetet i California) som kom i gang i 2019.
– Amends hovedmål er fengselsreform. Vi ønsker å endre kulturen i amerikanske fengsler for å redusere de skadelige helseeffektene på ansatte og innsatte, forteller Eberhardt.
Han bekymrer seg for at amerikanske fengselsbetjenter er kraftig overrepresentert på en rekke negative statistikker over helseutfordringer.
– Gjennom fokus på de ansattes helse er tanken at de innsatte også vil oppleve en positiv endring.
One man missing
«One man missing», hører vi fra store høyttalere etter opptellingen av innsatte. Noen av fangene legger seg ned på bakken, mens andre står helt stille. De som ikke hører noe, fortsetter med det de driver med. Jeg ser forsiktig opp på de bevæpnede vaktene.
– Ingen fare. Du har andre farger på klærne. Det er trygt, sier Healy. Etter noen minutter er mannen funnet og vi går sammen ut av bygget.